Miljön på Mikaelgården

Miljön på Mikaelgården präglas av den omgivande naturen, djuren och en arkitektur där form och färg möts på ett välgörande vis.   Skogen och den stora trädgården med grönsaker o blommor samt alla djur: hästar, får, getter, höns, hundar o katter, ger liv och väcker nyfikenhet och kanske nya intressen som var och en kan närma sig i sin egen takt.  Ofta är det djuren som ”öppnar dörren” för dem som ska börja i skolan på Mikaelgården. 

Lugnt och fridfullt

Varmt välkommen till skolhemmet Mikaelgårdens skola och boende som funnits sedan 1935 i Järna utanför Stockholm. Här bor sju getter, tolv hönor, fyra hästar, en åsna, 25 barn och ungdomar samt några snälla vuxna som bryr sig. Här kan du gå i anpassad skola och ha fritids där ni spelar spel, hittar på lekar eller tar det lugnt.

Barnens trädgård

Barnens trädgård och eget stall

Mikaelgården är en plats där naturen, djuren och människorna (barn, ungdomar och vuxna) tar emot dig i den takt som passar just dig. Ganska ofta vill barn och ungdomar som kommer hit ta lite tid på sig, andra behöver snabbare kontakt och närhet. Alla är vi olika – och allas unika personlighet värd respekt och självklart respekteras din integritet. Vi har en trädgård skapad tillsammans med barn och ungdomar samt av läraren Regine; Barnens trädgård som är fylld av magiskt samarbete och små platser, skrymslen bland blommorna, tillsammans med insekterna. Vi har även ett stall, där flera barn och ungdomar umgås med djuren och/eller rider kontinuerligt.

Harmonisk design

Naturmaterial i möbler och textilier liksom genomtänkta, harmoniska form- och färgval är inbjudande och bidrar till att skapa lugn och ro.  Avsikten är att miljön ska kännas så varm, trivsam och överblickbar, att eleverna kan känna sig trygga.    Att hamna i en ny och annorlunda omgivning kan vara svårt och omtumlande men kan också ge helt nya utvecklingsmöjligheter med stöd av miljön.  Miljön ska vara levande och funktionell för både kropp och själ! 

Här kan du enkelt navigera på hemsidan

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna

Måste jag äta vegetariskt?

Vi serverar kost utifrån de nationella riktlinjer för måltider i skolan. Det betyder att vi vill erbjuda dig goda, näringsriktiga och trivsamma måltider. Vi har flera alternativ för dig att välja mellan.

Kan jag få hålla på med fordon i skolan?

På skolan så har vi en traktor. Den använder vi ibland och elever som är intresserade kan få delta under ordnade former under tekniklektioner.

Kan jag få vara med djuren när jag vill?

På Mikaelgården har vi fler djur. Djurens behöver att vi människor respekterar deras liv och välmående. Det betyder att vi ibland inte kan störa dem. Men med en vuxen så kan det nästan alltid fungera att vi besöker djuren.

© 2022 Mikaelgården | Hemsida skapad av inosida webbyrå