Till dig som söker

På den här sidan kan du som söker läsa mer om Mikaelgården.

Hejsan!

Varmt välkommen till skolhemmet Mikaelgårdens skola och boende som funnits sedan 1935 i Järna utanför Stockholm. Här bor sju getter, tolv hönor, fyra hästar, en åsna, 25 barn och ungdomar samt några snälla vuxna som bryr sig. Här kan du gå i anpassad skola och ha fritids där ni spelar spel, hittar på lekar eller tar det lugnt.

Skolhus

Hjälpen du kan få

Varmt välkommen till skolhemmet Mikaelgårdens skola och boende som funnits sedan 1935 i Järna utanför Stockholm. Här bor sju getter, tolv hönor, fyra hästar, en åsna, 25 barn och ungdomar samt några vuxna som bryr sig. Här kan du gå i anpassad skola och ha fritids där ni spelar spel, hittar på lekar eller tar det lugnt.

Elev med dator

Barnens trädgård och eget stall

Mikaelgården är en plats där naturen, djuren och människorna (barn, ungdomar och vuxna) tar emot dig i den takt som passar just dig. Barnens trädgård som är fylld av magiskt samarbete och små platser, skrymslen bland blommorna, tillsammans med insekterna. Vi har även ett stall, där flera barn och ungdomar umgås med djuren och/eller rider kontinuerligt

Vad är det för mening med Mikaelgården?

Mikaelgården är en plats där naturen, djuren och människorna (barn, ungdomar och vuxna) tar emot dig i den takt som passar just dig. Ganska ofta vill barn och ungdomar som kommer hit ta lite tid på sig, andra behöver snabbare kontakt och närhet. Alla är vi olika – och allas unika personlighet värd respekt och självklart respekteras din integritet.

Trädkoja

Våra boenden

Livet i boendena präglas av en varm och trivsam atmosfär med en tydlig dagsrytm. Där erbjuds rikliga möjligheter till social träning, men även övning i allt som rör det dagliga livets praktiska sidor. Vår grundläggande tanke är att stärka barnens/ungdomarnas inneboende förmågor och vi är övertygade om att det inom varje individ slumrar stora utvecklingsmöjligheter.

Vardagsrum boende

Skolan där du kan lyckas

Varje morgon rings det in till en kort samling i en stor vacker sal där vi står tillsammans några minuter med en sång, lite information om skoldagen och vädret, någon kanske fyller år eller har namnsdag. Klockan 9 är det dags för huvudlektionen med olika ämneslektioner där vissa elever jobbar i en klass medan andra sitter själva med en lärare. Det finns även klassrum ute i naturen.

En lärare framför tavlan

Här kan du enkelt navigera på hemsidan

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna

Får jag åka hem?

Självklart. Mikaelgården har alla sorters lösningar för att våra barn och ungdomar ska kunna åka till det andra hemmet när det finns ett sådant. Det här är något som planeras i god tid innan inflytt.

Måste jag bo på Mikaelgården?

Det finns inga måsten. Vi har både dagelever som går i skola här, samt barn och ungdomar som både bor och går i skola här. För de flesta är det väldigt skönt att bo på samma område som skolan ligger på, då blir inte övergångarna så stora och det är lättare att kunna ta sig till skolan.

Får jag veckopeng?

Ja. Alla barn och ungdomar som bor på Mikaelgården får veckopeng.

© 2022 Mikaelgården | Hemsida skapad av inosida webbyrå