Vad är det för mening med Mikaelgården?

Mikaelgården är en plats där naturen, djuren och människorna (barn, ungdomar och vuxna) tar emot dig i den takt som passar just dig. Ganska ofta vill barn och ungdomar som kommer hit ta lite tid på sig, andra behöver snabbare kontakt och närhet. Alla är vi olika – och allas unika personlighet värd respekt och självklart respekteras din integritet.

Trädkoja
Lyssna på texten

Här finns skola med anpassad skolgång, fritids, hus att bo i med kloka medarbetare, skolsköterska, kurator, läkare, trädgårdsmästare, vaktmästare. Här finns mycket natur och djur, sång och dans, måleri och snickeri. Maten du äter är ekologisk och ofta odlad biodynamisk här i vår egen jord. 

 

På Mikaelgården har du lika stor möjlighet att vara som du är, som möjlighet att utvecklas. Vi har funnits sedan 1935 och många många hundra barn och ungdomar har under dessa år bott, gått i skola och haft sin vardag på denna vackra harmoniska plats. Många av dem har sedan stärkta kunnat gå vidare med mer självkänsla, livsglädje och förmåga att leva sina liv. På det sätt som är bäst utifrån just deras förutsättningar. För oss är det viktigt att miljön inspirerar människans tankar och känslor, att den stöttar förmågan att vilja något. Här får möjlighet att vara den du är, och bli den du kan bli. 

 

Till exempel berättar Nina nu 15 år, om hur det var när hon kom hit och vad hon tycker det gett henne att bo och gå i skola här: När jag började ville jag rymma hela tiden, ibland hotade jag med att jag skulle hoppa från ett berg för jag var så ledsen och trött på allting. Det som hände var att medarbetarna här hade ett sådant stort tålamod med mig. Idag fattar jag inte riktigt hur de orkade, och till slut började jag lita lite på dem. På ett par stycken i alla fall. Det blev många olika dealar, kompromisser, tjat och ibland bara att jag fick vara ifred, för att jag skulle klara att gå ut 9:an men till slut gick det. Nu går jag i ett gymnasium i Järna där jag trivs, går upp själv på mornarna, sköter läxor, klarar prov…inte klokt vad som ändrats när man tänker efter. Men inte bara skolan på Mikaelgården har gett mig mycket utan även att bo i huset och dela vardag med andra ungdomar som också har och har haft det struligt. Att vi fått träna på att ta hänsyn, klara upp bråk och få mer insikt om hur både man själv och andra funkar. Nu känner jag att några av medarbetarna verkligen är nära mig och ibland faktiskt är som förebilder. Det hade jag aldrig trott när jag stod där på berget och var beredd på att ge upp allting, men de gav sig inte. Och inte jag heller. Det var ju tur.”

 

Att klara av att balansera mellan att både skapa en tydlig struktur för dagarna här, samtidigt som vi inte blir stelbenta, är något som är mycket viktigt för oss. Viker vi av för mycket åt något håll tappas stadgan som gör detta till en trygg plats. Vare sig det skulle bli för principstyrt eller ha brist på tydliga ramar. Många som bor här mår bra av rutiner, både sådana som alla delar och sådana som är bara dina egna. För många som lever här har haft det rejält kämpigt i sina liv före de kom hit.  

 

För vissa har det varit som att solen aldrig lyser in och mörka moln ständigt sänker sig ner och gör att tillvaron känns hopplös/ 

Vissa har varit mobbade, många känt sig utanför och tappat tron på att livet kan kännas meningsfullt och rikt. 

 

Här ska du som boende elev veta och känna tillit till att det finns något som tar emot dig om du faller. Samtidigt som du själv tränar på att känna förtroende för din egen förmåga att landa på fötterna och kunna resa dig. Hur den än ser ut så är det just din egen resa – och för den har vi den största respekt och visshet i att den bär dig dit du ska. Vi kallar det livets röda tråd, en känsla av att tillvaron är meningsfull: Just den där insikten att varje människa och hennes öde är unikt – samtidigt som vi människor alltid har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt. Här på Mikaelgården möter du medmänniskor som vill ge dig trygghet och en chans att du ska bli nöjd med dig själv – få känna att du lyckas, att kraven som ställs är noga uttänkta att passa just dig och att du får ta ett steg i taget. En tro på dig och din egen inneboende förmåga att våga ta dig vidare. Inte stressat och pressat, allt får ta sin tid. Det här en plats där ska du kunna känna hopp om möjlig förändring och växt

Varför Mikaelgårdens skola?

Livet i skolan och boendena präglas av en varm och trivsam atmosfär med en tydlig dagsrytm. Där erbjuds rikliga möjligheter till social träning, men även övning i allt som rör det dagliga livets praktiska sidor. Vår grundläggande tanke är att stärka barnens/ungdomarnas inneboende förmågor och vi är övertygade om att det inom varje individ slumrar stora utvecklingsmöjligheter.  

Stor hänsyn tas till att varje elevs individuella behov tillgodoses. Alla barn har sin egen kontaktperson i boendet som verkar för ett nära samarbete med skolan.