Hjälpen du kan få

Varmt välkommen till skolhemmet Mikaelgårdens skola och boende som funnits sedan 1935 i Järna utanför Stockholm. Här bor sju getter, tolv hönor, fyra hästar, en åsna, 25 barn och ungdomar samt några vuxna som bryr sig. Här kan du gå i anpassad skola och ha fritids där ni spelar spel, hittar på lekar eller tar det lugnt.

Elev med dator
Lyssna på texten

Varmt välkommen till skolhemmet Mikaelgårdens skola och boende som funnits sedan 1935 i Järna utanför Stockholm. Här bor sju getter, tolv hönor, fyra hästar, en åsna, 25 barn och ungdomar samt vuxna som bryr sig. Här kan du gå i anpassad skola och ha fritids där ni spelar spel, hittar på lekar eller tar det lugnt. En del går bara i skolan och åker hem varje dag. Andra bor här i något av de fem husen och hälsar på sina föräldrar, som vi alltid vill ha ett gott samarbete med, eller andra de vill träffa ibland under helger/lov. Det finns också vuxna som själva bor här och jobbar med att hjälpa barnen, ungdomarna och djuren. Eller så bor de vuxna någon annanstans och kommer hit och är lärare eller jobbar i husen.  Vi har också skolsköterska, kurator, läkare, trädgårdsmästare, vaktmästare som är med och gör detta till en bra och vacker plats. Vi kallas alla medarbetare, för att vi är medmänniskor som arbetar med ert barn och ungdomar och med varandra. Stämningen är vänlig, omtänksam och respektfull, med tydliga regler som gör att du kan känna dig trygg som en del i en helhet och ett sammanhang. Så du kan börja känna en tillit till att livet kan vara fint. Att leva på en vacker plats nära natur och djur är också något som kan ge ett lugn och energi – så att du blir både mer avslappnad och piggare.  

Om du sover och bor i ett hus så lever du tillsammans med några andra barn och ungdomar som kan bli dina kompisar. Ni kan göra saker ihop med medarbetare på eftermiddagar och under helgerna, olika saker vid olika årstider. Antingen vara kvar här, åka på utflykt, bada, eller in till stan för att besöka museer och annat som kan vara intressant och spännande. Men om du trivs med att ofta vara på ditt rum är det förstås också okej. De flesta som bor här har smartphone och det finns regler för när den får användas. Såna som gäller för alla och såna som handlar om dina egna behov. 

Vissa elever är här tills de är 18 år andra slutar när de är yngre. Skolämnena är samma som i vanliga skolan, så du kan få betyg och sen gå i gymnasium om du vill. Men vi har lite mer ämnen som musik, slöjd och hantverk där du får chans att prova olika instrument och sätt att skapa med händerna. Målen som ställs ska passa just dig – så du får känna att du lyckas.  

För oss på Mikaelgården är det viktigt att du ska få vara som du är, men också tro på att du kan utvecklas. Att du ska få hopp om att livet kan kännas tryggt, fint och roligt.  

Varför Mikaelgårdens skola?

Livet i skolan och boendena präglas av en varm och trivsam atmosfär med en tydlig dagsrytm. Där erbjuds rikliga möjligheter till social träning, men även övning i allt som rör det dagliga livets praktiska sidor. Vår grundläggande tanke är att stärka barnens/ungdomarnas inneboende förmågor och vi är övertygade om att det inom varje individ slumrar stora utvecklingsmöjligheter.  

Stor hänsyn tas till att varje elevs individuella behov tillgodoses. Alla barn har sin egen kontaktperson i boendet som verkar för ett nära samarbete med skolan.